Macaralele autopropulsate pe pneuri sunt macarale mobile(diferite de automacarale) care se deplaseaza pe cai fara sine de rulare, avand roti cu pneuri si un mecanism propriu de propulsie, aceste macarale se deplaseaza pe distante relativ scurte la locul de functionare, sunt robuste si clasificate astfel:

  • Macarale cu brat pe pneuri;
  • Macarale cu brat pe tractor pe pneuri;
  • Macarale portal pe pneuri.

Desi macaralele autopropulsate cu brat pe pneuri se aseamana cu automacarale prezinta totusi unele deosebiri esentiale si anume:

Macaralele autopropulsate cu brat pe pneuri au un sasiu propriu care constiutie in acelasi timp si platforma fixa a macaralei.

Macaralele autopropulsate cu brat pe pneuri au in general o singura cabina-cabina macaragiului din care se executa toate comenzile, inclusiv cele de deplasarea a macaralei.

Mecanismele proprii ale macaralei asigura deplasarea pe distante relativ scurte, la locul de functioanre, viteze reduse, deplasarea macaralei la distante mari executandu-se cu mijloace de transport special.

Macaralele autopropulsate cu brat pe pneuri au posibilitatea rotirii complete a bratului, adica 360° cu sarcina in carlig.