• Automacaralele sunt macarale mobile cu platforma rotitoare si brat oscilant montate pe sasiuri obisnuite de autocamion sau pe sasiuri consolidate de constructie speciala, avand gabarite si echipamente corespunzatoare deplasarii pe drumurile publice.
  • Automacaraua poate fi construita cu pneuri sau cu senile pe platforma autovehicului pe care este montata, de obicei o macara rotitoare cu brat basculnat actionata de la motorul acestuia, macaraua autopropulsata este o macara mobila, echipata cu mecanism propriu pentru deplasare si transport, macaraua mobila este macaraua echipata cu organe de rulare, pneuri sau senile cu mecanism propriu de delapsare, macaraua remorcata este macaraua mobila neechipata cu mecanism propriu de deplasare.
  • Automacaralele prezinta avantajul ca se pot deplasa rapid si prin mijloace proprii la diferite puncte de lucru situate la mari distante(viteza de deplasare 40-50km/h) au o durata redusa de instalare la locul de functionare si o productivitate ridicata prin realizarea unei game largi de viteze la mecanismele de actionare.
  • Partile componente principale ale unei automacarale sunt: sasiu platforma fixa cu dispozitivele de calare platforma rotitoare bratul macaralei contragreutatea instalatii de comanda dispozitivele de siguranta si cabina macaragiului.
  • Sasiul unei automacarale este executat in constructie metalica sudata. La automacaralele cu capacitati de ridicare mai reduse sasiul automcaralei poate fi acelasi cu sasiul autocamionului pe care este montata macaraua, sasiul automacaralei se sprijina pe 2-3-4 osii in functie de incadracarea maxima admisa pe fiecare osie.