Persoanele care manevreaza macaralele care sunt inregistrate in evidentele ISCIR-INSPECT IT, denumite ”macaragii”, trebuie sa fie autorizate in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice. Macaralele prezentate in anexa N vor fi manevrate de personal instruit, cu privire la masurile de asigurare a securitatii in exploatare si a modului de deservire, de catre unitatea detinatorului in conformitate cu prevederile anexei Z2.

In raport cu complexitatea manevrarii si gradul de pericol ce-l prezinta in exploatare, autorizarea macaragiilor se imparte in:

Macaragii autorizati pentru comanda din cabina:

  • GRUPA A: manevreaza macarale deplasabile pe cai fara sina de rulare si cele montate pe vagoane de cale ferata.
  • GRUPA B: manevreaza macarale deplasabile pe cai cu sina de rulare avand brat si platforma rotitoare(macarale turn, macarale portic si similare)si macarale Derrick.
  • GRUPA C: manevreaza macarale deplasabile pe cai cu sine de rulare(poduri rulante, macarale portal si semiportal, grinzi rulante suspendate, transbordare, macarale de turnare, sarjare, stripaj etc.
  • GRUPA D: manevreaza macarale de tip special, care nu se includ in grupele anterioare(macarale pe cablu, macarale foarfece etc.)